Huishotel Hoornsemeer

Ontwerp voor een huishotel bij het Hoornsemeer.

Status

studie casus

Omgeving

Hoornsemeer Groningen.

Oppervlakte

600m² b.v.o.

Functie

Hotel & privé woning

Materiaal

houten kade / bekleding

Bijzonder

Beloopbaar gebouw

Opdracht.

De laatste 1e jaars ontwerp opgave van de Academie van Bouwkunst, betreft een ontwerp voor een huishotel nabij het Groningse Hoornsemeer. De accommodatie moet onderdak bieden aan zowel een privé woning als een klein hotel en daarnaast een toevoeging zijn voor de buurt.

De wijk Hoornsemeer is gelegen aan het gelijknamige meer in het zuiden van de stad Groningen. Dit meer is eind jaren ’70 aangelegd als uitbreiding op het reeds bestaande Paterswoldsemeer. Vervolgens is er in de jaren ’80, de woonwijk Hoornsemeer gebouwd met als focus; het realiseren van sociale huurwoningen op een unieke locatie aan het water.
Voorafgaand aan deze ontwerpopgave is er een stedenbouwkundig analyse gemaakt van het Hoornsemeer.Uit deze analyses kunnen we de volgende conclusies trekken:

– Het centrum of hart van de wijk heeft niet een duidelijke plek en is qua voorzieningen erg mager.
– Het Allendeplein heeft door zijn inrichting en materialisering niet de kwaliteiten en uitstraling die passen bij het recreatieve karakter van het Hoornsemeer.
– De hoge betonnen kade schept een drempel tussen het water en land, en nodigt daarmee niet uit de kade te gebruiken als boulevard.
– Er ontbreekt een terras of horeca gelegenheid die de bewoners van de wijk en de bezoekers uitnodigt, en plek biedt om een drankje te nuttigen aan de waterkant.

Deze laatste twee aspecten hebben mijn ontwerp beïnvloed en hebben ook als uitgangspunt gediend bij de conceptvorming van het ontwerp, omdat juist deze twee aspecten goed te verenigen zijn met mijn stedenbouwkundige kritiek op de toegewezen locatie. Mijn kritiek op de stedenbouwkundige opzet van de wijk is dat het smalle profiel en de hoge bebouwing aan de gasthuiskade, de doorloop belemmert, waardoor een groot waardevol gebied van het meer ongebruikt blijft.

Met de komst van het huishotel kan deze kade enorm worden verbeterd. Het huishotel vormt zich als een slingerend lint langs de gasthuiskade en het Allendeplein. Aan het eind van de Gasthuiskade knikt het gebouw mee met de kade, dit is waar het gebouw tevens zijn hoogste punt bereikt.
Doordat het dak van het huishotel beloopbaar is gemaakt, kunnen bezoekers van de havenplaats het meer en de omgeving, op een geheel nieuwe wijze beleven.
Die beleving ontstaat onder andere doordat het gebouw en daarmee de nieuwe kade, van hoogte wisselt ten opzichte van zijn omgeving. Zo ontstaat er op elk punt een nieuw perspectief en uitzicht op de omgeving. Aan het einde van de kade, waar de monding van het haventje is gelegen, wordt de bezoeker getrakteerd op een uniek uitzicht over het hele meer. Vanaf het hoogste punt van het gebouw is het eiland in het meer, het vervolg van de gasthuiskade en zelfs het Mercury Hotel zichtbaar.
Aan het einde van de lint, om de hoek van de Gasthuiskade, heeft het gebouw een bistro met een zonneterras op het zuidoosten. Hier kunnen de hotelgasten en bezoekers van het meer genieten van verse koffie en een broodje. Het huishotel heeft vijf kamers die zo zijn gesitueerd dat elke kamer zijn eigen uniek uitzicht heeft op het meer en de omgeving. Voor de bezoekers met een boot is er een plek om aan te meren aan de steiger, die het huis en het hotel met elkaar verbindt. Voor de omliggende gebouwen is het hotel zo gesneden dat het een minimale belemmering geeft en daarmee het uitzicht voor de omwonende respecteert. Daarmee wil ik voor zowel de huidige bewoners van het Hoornsemeer, de bezoekers als de bewoners van het huishotel, een gebouw maken dat niet alleen de bestaande kwaliteiten handhaaft, maar daarnaast ook een spannende kade toevoegt en onderdak bied voor het nieuwe huishotel.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/c/1/8/studiopops.nl/httpd.www/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/inc/language-switcher.php on line 40